De babykamer

Het decoreren van een babykamer (of een kinderkamer) kan een enigszins stressvol proces zijn (vooral als je perfectionistisch ingesteld bent). Er zijn zoveel beslissingen te maken, maar er is zo weinig tijd.  Geen paniek – een babykamer inrichten kan best leuk zijn als je de juiste stappen (in de juiste volgorde) neemt.

1 . Maak de kamer kindveilig. In het volledige ontwerpproces moet veiligheid uw primaire zorg zijn.

2 . Denk aan uw budget. Het is gemakkelijk om het beste voor de baby te willen , en voor sommige ouders is er financieel geen enkel probleem om een nieuwe , goed gecoördineerde babykamer aan te kopen , maar vergeet niet dat uw kleintje zelf er absoluut geen belang aan hecht dat de kleur van het tapijt past bij de kleur van de gordijnen. Ook vlekken zijn onvermijdbaar , dus kijk bij het aankopen van spullen eerst naar het functionele en dan pas naar de “schoonheid”. Wanneer de baby moet overgeven,  zal u toch eerst denken aan het welzijn van het kind en niet aan hoeveel een toestel gekost hebben?

3 . Meet de kamer af en schrijf de opmetingen op een kleine plattegrond (één die u steeds in uw portemonnee kunt bijhouden). U zult deze opmetingen nodig hebben als je gaat winkelen om meubels , verf etc. En als je toevallig iets leuks ziet op een rommelmarkt, dan heb je steeds alle informatie binnen handbereik.

4 . Plan de kamerindeling.  Zet de wieg dicht bij de ingang, zodat je niet hoeft rond te wandelen met de baby of het risico loopt ‘s nachts over iets te struikelen. Voorkom ook dat de wieg vlak naast het raam staat, daar is immers de grootste kans op tocht. Zet de commode dicht bij de wieg. Wanneer de baby een volle pamper heeft , wil jede baby immers niet helemaal door de kamer dragen. Als er een venster is, denk er dan aan om er een schommelstoel naast te zetten zodat u naar buiten kunt kijken. Kies bij dit venster zonnewerende gordijnen (die mooi overgaan in het kleur van de muur) om de baby te beschermen tegen fel licht. Schat hoeveel opslagruimte je nodig hebt , en maak voor twee keer zoveel plaats. De baby zal veel meer nodig hebben dan u aanvankelijk misschien denkt. Plaats ook geen rekken boven de wieg ,  want dan loopt U het risico dat spulletjes op de baby in de wieg vallen.

5 . Zoek  een babybedje. Het bedje zal het centrum van uw babykamer te vormen. Neem de tijd en kies verstandig. Vorm, stijl , afwerking en duurzaamheid zijn de belangrijkste factoren die je moet in overweging nemen. Zorg ervoor dat de lamellen van de wieg verticaal zijn, zodat de baby minder geneigd is de lamellen te gebruiken als klimrek. Zorg er ook voor dat de lamellen dicht genoeg bij elkaar staan zodat de baby er niet met zijn hoofdje tussen kan. Een  tip:  als een standaard blik tussen de lamellen past, dan staan ze te ver uit elkaar. Nieuwere modellen houden hier al rekening mee, maar als u een oude wieg koopt/leent, dan moet je dit zeker goed controleren.

6 . Zoek meubels om in je babykamer te gebruiken. Een commode, een zeer comfortabele stoel  en een nachtkastje of tafel zijn essentieel. Let erop om (behalve de stoel )zeker alle meubels te  bevestigen aan de muur. Uw kind zal snel sterk genoeg zijn om meubels te openen of naar beneden te trekken.

7 . Kies uw nachtlampje. Het kan een goed idee zijn om alle lichten in de kamer uit te schakelen zodra de baby in de wieg ligt. Kies meer dan één nachtlampje als je dat wilt, maar zorg ervoor dat de nodige bekabeling vast ligt voordat je begint met schilderen.

8 . Kies een vloer. Moet de vloer passen bij de rest van de woonst? Heeft u of uw echtgenoot een geschiedenis van allergieën ? Als dat zo is, dan kan je baby ook gevoelig zijn. Houd hier rekening mee bij het maken van uw keuze. Een kamerbreed tapijt kan allergenen bevatten , dus een hardhouten vloer met een verwijderbare tapijt (die kan worden gereinigd ) is in dat geval  welicht een betere keuze.

9 . Werk een kleurenschema uit. Als je niet weet wat het geslacht is, neem dan bij voorkeur neutrale kleuren zoals crème, geel ,beige en lichtgroen. Beslis ook of u wilt versieren met een thema. Alles kan: van cowboys tot bloemen, van piraten tot vlinders, of iets moderner , zoals blokken of strepen. Laat uw inspiratie de vrije loop. Denk ook na over hoe de ruimte zal worden gebruikt in de toekomst. Moet u herschilderen nadat het kind het thema is ontgroeid?

10. Inrichting babykamer. Het is tijd voor die geweldige shopping spree waar je zolang op hebt gewacht. Kies een canvas of schilderij, een beeld, een beddengoed.  Koop spulletjes, knutsel zelf iets ineen of plaats spulletjes op de lijst. Neus eens rond op het web om de nodige inspiratie op te doen om uw babykamer in te richten. Monteer het meubilair in de kinderkamer zelf, zodat u geen problemen heeft om grote meubels na montage door de deur naar binnen te brengen. Laat de kamer tot leven komen. Vergeet niet om volgende essentiële apparatuur toe te voegen aan uw babykamer:

  • Een babyfoon om te weten wanneer je baby overstuur is.
  • Luiers, doekjes, zalf , dekentjes en wat speelgoed nabij de commode.
  • Een vuilnisbak (of een luieremmer die de geur minimaliseert) naast de commode.
  • Speelgoed om mee te spelen, zoals rammelaars, teddyberen  of een mobiel.