Dit moet je niet vergeten te regelen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent komt er een hoop op je af en er moet veel geregeld worden. Er zijn verschillende afspraken bij de verloskundige waar je naar toe moet, je moet zwangerschapsverlof regelen op je werk, er moet een babykamer gemaakt worden en zo is er nog veel meer wat er moet gebeuren. Om je een beetje een overzicht te geven van wat er allemaal gedaan moet worden, hebben we enkele dingen voor je op een rij gezet.

Het aanvragen van kraamzorg

Als je net bent bevallen van je zoon of dochter kun je wel wat extra hulp gebruiken. Zeker als je voor het eerst een kind hebt gekregen is het fijn als er iemand is die je kan ondersteunen. Het is daarom erg fijn dat er kraamzorg is. Iedereen heeft recht op kraamzorg, maar je moet dit wel zelf aanvragen. Dit doe je meestal in de derde maand van je zwangerschap. Zo is er nog genoeg tijd om te bepalen hoeveel zorg je nodig hebt en om kennis te maken met je kraamverzorgster.

De geboortekaartjes maken

Wanneer je een baby hebt gekregen wil je dit natuurlijk aan zoveel mogelijk mensen laten weten. Dit doe je uiteraard met een mooi geboortekaartje. Hier zet je de informatie van de baby op en veel mensen kiezen ervoor om een leuk gedichtje te plaatsen. Je wilt natuurlijk een mooi geboortekaartje, neem daarom de tijd om een leuk kaartje te ontwerpen en om een proefdruk te bestellen. Zo weet je zeker dat je tevreden bent over het geboortekaartje en kun je na de bevalling snel de geboortekaartjes laten maken. De meeste vrouwen beginnen ongeveer twee maanden voor de bevalling met het uitkiezen van een geboortekaartje.

Vergeet geen tas klaar te zetten

Als de bevalling begint wil je natuurlijk alle benodigde spullen bij de hand hebben. Zeker als je al zeker weet dat je in het ziekenhuis gaat bevallen is het belangrijk om een tas met spullen klaar te zetten. In deze tas doe je alles wat je nodig denkt te hebben tijdens en vlak na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan toiletspullen, kleding, een voedingsbeha en vergeet uiteraard niet om spullen voor de baby mee te nemen. Het klaarzetten van je tas kun je het beste rond de 36e week van je zwangerschap doen.

Wat moet je in huis hebben bij het krijgen van een baby

Er zijn zoveel spullen te koop voor zwangerschappen en baby’s. Wat heb je echt nodig voor je baby? Hieronder een opsomming van de spullen die je niet mag vergeten in huis te halen.

Vergeet jezelf niet

Allereerst begint het natuurlijk met jezelf. Niet alleen het kleintje heeft spullen nodig. Jouw lichaam gaat veranderen en dat betekent dat ook jij nieuwe spullen nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld nieuwe kleding nodig. Je buik zal steeds meer groeien en je broek gaat niet lekker zitten. Gelukkig heb je tegenwoordig heel veel zwangerschapskleding. Je kunt er dus nog steeds altijd leuk bij lopen. Naast kleding is het ook raadzaam een goede zwangerschapsbeha te kopen. Je borsten zullen groeien en gevoeliger worden. Een goede ondersteuning is erg belangrijk en comfortabel. Tot slot kan het zijn dat je minder fijn kunt slapen door het groeien van je buik. Een voedingskussen kan helpen bij het vinden van een fijne slaappositie. Daarnaast zal je het voedingskussen ook nodig hebben wanneer je kindje geboren is.

Baby spullen

Er zijn een aantal dingen die je gewoon moet hebben voor het einde van je zwangerschap. Het zal je enorm helpen wanneer de kleine er is.

  • Kraamzorg pakket: een kraampakket kan je vaak gratis verkrijgen bij je zorgverzekering. Hierin zitten een aantal standaard benodigdheden. Dit hoef je dit allemaal al niet meer zelf te kopen.
  • Autostoeltje: je bent niet alleen verzekerd van veilig reizen met je kindje, het is ook wettelijk verplicht.
  • Kinderwagen: een kinderwagen ga je sowieso nodig hebben om je kindje te vervoeren. Koop de kinderwagen voor de bevalling. Geniet van de eerste dagen met je kindje, deze wil je niet verpesten door verplicht naar de winkel te moeten.
  • Baby meubelen: zorg dat je alle meubelen hebt die je kindje in het begin nodig zult hebben. Denk hierbij aan een bedje, wieg, bad en commode.
  • Baby producten: je kindje heeft speciale baby vriendelijke producten nodig. Voorbeelden hiervan zijn shampoo, zeep, kammetje, luiers en billendoekjes.
  • Draagzak of draagdoek: het kan fijn zijn om je kindje bij je te kunnen dragen en niet altijd met een kinderwagen te hoeven lopen. Zoek er zorgvuldig eentje uit die bij jullie maat en wensen past.
  • Voeding attributen: er bestaan verschillende producten die het geven van borstvoeding kunnen vereenvoudigen. Vergeet niet te denken aan een voedingsbeha en voedingsshirt.
  • Babyfoon: een babyfoon is enorm fijn. Je hoeft niet de gehele dag bij je baby te zijn om hem in de gaten te kunnen houden. Het geeft je meer bewegingsvrijheid zonder dat je je baby uit het oog verliest.
  • Babykleertjes: koop een aantal kleertjes om je kindje aan te kunnen kleden na de bevalling. Koop niet teveel. Waarschijnlijk krijg je al een aantal kleertjes als cadeautje. Daarnaast groeit je kindje erg snel en zal de eerste kleertjes als snel niet meer passen.

Tip: Maak het leukste babyalbum

Kleine kinderen worden groot. En het liefst zou je ze voor altijd klein houden. Dat is natuurlijk niet mogelijk, maar wat je wel kunt doen is het bijhouden van een album van je baby. Hierdoor kun je altijd terugkijken op hoe je baby vroeger was en ook voor je kind zelf is het leuk om dit later terug te kijken. Maar je wilt hier natuurlijk wel wat leuks van maken! Daarom geven wij enkele tips om een leuk babyalbum te maken.

Maak van tevoren een plan

Voordat je begint, is het handig om voor jezelf een plan te trekken hoe jouw babyboek er uit moet komen te zien. Als je gewoon maar aan de slag gaat, bedenk je misschien halverwege wel dat het toch niks is en kun je weer opnieuw beginnen. Het mooiste is om een vaste stijl aan te houden en deze door je hele babyboek door te trekken. Wil je hij stylisch maken of juist heel kitsch?

Niet alleen foto’s

Het is natuurlijk super leuk om foto’s van je kleintje in een babyalbum te plaatsen. Maar soms zijn er ook andere dingen die leuk zijn om te vermelden. Maak bijvoorbeeld een verslag van de eerste woordjes van je kind. Of hou bij wanneer er tandjes zijn gaan wisselen. Als je kindje oud genoeg is, is het ook leuk om wat tekeningen van je kind in het album te plakken. Het is natuurlijk ook geheel afhankelijk van hoe groot je het boek wilt maken. Doe je de leeftijd /tm 4 jaar, of wil je per jaar een nieuw album maken?

Een online fotoboek

Tegenwoordig leven we in een digitaal tijdperk. Van jezelf heb je waarschijnlijk nog wel fotoboeken waarbij je ouders foto’s moesten laten ontwikkelen, voordat ze deze in een album stopten. Echter zijn tegenwoordig bijna alle foto’s digitaal. Je kunt dan ook eenvoudig online een fotoalbum maken! Op Fotoboeken.nl kun je al je gewenste foto’s inladen en daarna indelen hoe jij het wilt. Kies hierbij ook leuke achtergronden uit, schrijf er teksten bij en maak het zo leuk als je wilt. Als je klaar bent stuur je het bestand op en binnen enkele dagen ligt jouw creatie op de mat!

Laat de voorkant spreken

In de winkel kun je fotoalbums kopen, die al een mooie voorkant hebben, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan om een mooie voorkant te maken. Print de geboortekaart groot uit en maak hiervan bijvoorbeeld de voorkant. Of kies voor een foto van je zwangere buik. Er zijn genoeg invalshoeken voor je babyboek en je kunt zo creatief zijn als je wilt!

Handige babyproducten

De partner van G. van der Horst kan elk moment bevallen. Elk moment kan hij een kersverse vader worden! Hij wil echter niet onvoorbereid het vaderschap ingaan. Daarom heeft hij voordat zijn zoontje of dochtertje geboren zou worden, goed onderzoek gedaan naar wat nou de meest handige babyproducten zijn. Dit wil hij graag met de wereld delen! Zorg er dus gewoon voor dat je al deze producten in huis hebt vóórdat je kindje wordt geboren.

Babyfoon

In het begin is het natuurlijk heel erg lastig om je baby’tje ook maar een seconde uit het oog te verliezen, ook al is het maar terwijl hij of zij slaapt. Op een gegeven moment moet je als ouder wel leren dat een baby best eventjes alleen kan zijn als het baby’tje slaapt. Hiervoor is de babyfoon uitgevonden. Vroeger was dit enkel een apparaatje dat al het geluid van het baby’tje liet horen, nu zijn veel babyfoons ook uitgerust met een cameraatje. Het is dus nergens meer voor nodig om je kind uit het oog te verliezen.

Kinderwagen

Een kinderwagen is logischerwijs ook heel erg belangrijk. Niet alleen is het handig om je baby in te transporteren, maar een kinderwagen is ook handig om uw baby’tje in te leggen als het moeilijk in slaap valt. Kinderen vallen altijd heel gemakkelijk in slaap als ze rondgereden worden.

Box

Een box is ook een essentieel meubelstuk voor als je een kleine baby hebt. Zeker als het begint met kruipen. Als je een baby in een box zet ben je er namelijk zeker van dat het niet overal heen kruipt en zichzelf hierdoor pijn doet.